Povezivanje PLM-a i ERP-a

ERP i PLM obavljaju različite zadatke u proizvodnom preduzeću

PLM određuje koji će proizvod biti a ERP kompanije pomaže u transformaciji ove vizije u stvarnost. 

Takođe se može reći da PLM sistem brine o svim intelektualnim svojstvima vezanim za korporativne usluge, a ERP osigurava da se one na najefikasniji način primenjuju u pogledu resursa, vremena, materijalnog otpada itd., obično u vezi sa finansijskim transakcijama. 

Prve refleksije, skice, analize i sugestije se odvijaju u razvojnom odeljenju, koriste PLM dokumentaciju i čuvaju ih u svojoj bazi podataka. Kada se odobri posao ide u izradu, koriste se CAx aplikacije i svi rezultati se čuvaju i upravljaju u PLM-u. Kako se proizvodnji pristupi, ERP će takođe biti implementiran. Dobavljači se unapred odaberu i naručuju se stavke sa dužim rokom isporuke. Startovanje i vreme izvršavanja obezbeđuje ERP. Po završetku proizvodnog procesa vrši se proizvodnja rezervnih delova i servisiranje. PLM se uglavno u ovom trenutku koristi kao izvor nephodne dokumentacije o proizvodu u ovom trenutku.

Postoji konsenzus da su PLM i ERP najvažniji od svih sistema i rešenja za proizvodna preduzeća. PLM igra vodeću ulogu u inovacijama proizvoda, razvoju proizvoda i dizajnu, ERP-a u planiranju i upravljanju procesima tokom implementacije. Međutim, ERP takođe obavlja i druge važne zadatke koji nisu direktno povezani sa proizvodima, računovodstvom, upravljanjem ljudima i opštom administracijom i upravljanjem.

PLM i ERP u proizvodnom preduzeću mogu raditi nezavisno, ali je veoma poželjno da se oni integrišu zajedno. U preduzeću ne postoje PLM ili ERP procesi već samo poslovni procesi. Pitanja procesa u proizvodnom preduzeću ne mogu se rešavati zasebno u PLM-u ili ERP-u, već samo na nivou preduzeća. Integrisani PLM i ERP obezbeđuju najbolje okruženje za brz i pouzdan dizajn i implementaciju inovativnih proizvoda. Inovacije nisu ograničene na konstrukciju. Razvoj se obično odvija u konstrukciji ali i podsticaji za male inovacije mogu poboljšati kvalitet, smanjiti troškove, obično dolaze od proizvodnje i servisa. 

Razvojni ciklus (PLM) karakterišu brze integracije i modifikacije, ciklus implementacije (ERP) ima poprilično linearne i ponavljajuće procese. Mnogo informacija iz razvojnog ciklusa, uključujući izradu i planove, nije formalno zabeleženo i deljeno bez PLM-a. Ove informacije nisu u ERP-u i obično ostanu samo u neuređenim dokumentima i tabelama. Razvoj proizvoda uklučuje veliku količinu podataka koji nemaju nikakve veze sa poslovnim operacijama. Većina njih ima samo vrednost za dizajn, na primer, potraga za skrivenim stvarima pomaže u razumevanju donetih odluka. Ovakve informacije ne vrede ništa u ERP-u ali vrede u PLM-u.

Sve revizije PLM-a mogu uključivati sve srodne analize, dizajn, grafiku, dokumentaciju i druge informacije koje su važne za implementaciju samo kada se ovaj pregled pusti u proizvodnju (ako se to uopšte dešava). Moderni CAD sistemi generišu ogromne datoteke, a PLM može potencijalno upravljati podacima gigabajta veličine za svaki pojedinačni proizvod. Arhitektura ERP sistema za ovu svrhu ne odgovara i nema razloga za to.

 

 

 

Probajte naš test