Šta je to PLM

Co je PLM?

Šta je to PLM Software?

PLM (upravljanje životnim cikluso proizvoda) predstavlja integraciju podataka, procesa, poslovnih sistema i ljudi unutar proširenog preduzeća u jedan sistem. PLM software Vam omogućava da upravljate svim ovim informacijama tokom čitavog životnog ciklusa proizvoda efikasno i na isplativ način, od procesa stvaranja ideja kroz dizajn i proizvodnju do isporuke i odlaganja.

(definica najvećeg svetskog proizvođača PLM-a, kompanije SIEMENS Industry Software)

PLM pokriva pet glavnih oblasti

  • sistemski inženjering (Systems engineering, SE)
  • upravljanje proizvodom i portfoliom (Product and portfolio management, PPM)
  • dizajn proizvoda (Product design, CAx)
  • upravljanje proizvodnim procesom (Manufacturing process management, MPM)
  • upravljanje podacima proizvoda (Product data management, PDM)

Upravljanje životnim ciklusom proizvoda omogućava inovacije

PLM se može smatrati kako informacionom tako i poslovnom strategijom. Tj., PLM okuplja ljude, podatke, poslovne procese i sisteme, i stvara kičmu informacija o proizvodima za sopstvenu kompaniju i njegove partnere. Kao informaciona strategija, omogućava stvaranje koherentne strukture podataka kroz konsolidaciju postojećih sistema. Kao poslovna strategija, organizajima omogućava da rade na projektovanju, proizvodnji i podršci proizvoda kao jedan tim u isto vreme, za buduće potrebe beleže najbolje prakse i stečeno znanje. Omogućava Vašem preduzeću da donosi dosledno i informisano odlučivanje u svim fazama životnog ciklusa proizvoda.

 

PLM rešenja stvaraju sveobuhvatnu platformu za: 

  • odnosi između živtnog ciklusa i između organizacija/odeljenja
  • uvođenje jedinstvenog sistema zapisa različitih podataka tako da prave osobe vide prave informacije u u pravom trenutku i u pravom kontekstu

 

 

Probajte naš test